Въпреки че изглежда като някакъв стар, деформиран противогаз, всъщност това е

...
Въпреки че изглежда като някакъв стар, деформиран противогаз, всъщност това е
Коментари Харесай

Напрегнатото състезание за присаждане на първото механично сърце

Въпреки че изглежда като някакъв остарял, деформиран противогаз, в действителност това е едно от най-известните медицински устройства за всички времена: първото изкуствено сърце, вградено в човешко създание, през април 1969 година в Хюстън.

Тогава времената за Съединени американски щати са странни. Американският народ и страна са разклатени след убийствата на Робърт Ф. Кенеди и Мартин Лутър Кинг-младши, продължителната към този момент война във Виетнам и известието на президента Линдън Джонсън, че няма да желае преизбиране. Но колкото и да е раздрана страната от политически и расови разделения, към момента има религия в американската софтуерна доминация. През юли 1969 година Нийл Армстронг става първият човек, който стъпва на Луната. И това, че е управителен от екип на НАСА, който се намира югоизточно от центъра на Хюстън, не е инцидентно за тази история.

Тогава градът е на път да извърши фантазията си и да стане софтуерна столица. Първият състезателен стадион с купол – прочут още като Astrodome – отваря през 1965 година, а в случай че Хюстън към момента не е енергийният център на света, то той е центърът на петролния бизнес, парите от който подхранват растежа медицински център, който ще бъде най-големия в света. Тогава, както и в този момент, сърдечните болести са главната причина за гибел, само че за разлика от в този момент аргументите и лекуването на сърдечните болести и по-специално сърдечните пристъпи са мистерия. Пушенето към момента е фешън, до момента в който джогингът, още по-малко маратоните, занапред се трансформират в нещо; както и цялата концепция за предварителна защита, когато ставаше дума за помпата ни.

 Christiaan Barnard 1969

Кристиан Барнард

Двамата мъже са физически и темпераментно противоположни. ДеБейки, дете на ливански имигранти, които се откриват в Батон Руж, Луизиана, е могъщ с подчинените си, само че обаятелен и ерудиран измежду своите връстници и настойници. Кули е от видно семейство от Хюстън, толкоз висок и харизматичен, че медицинските телевизионни излъчвания прекарват десетилетия в опити да го имитират. Разликите сред двамата мъже обаче прикриват една дълбока аналогия: неумолимата им упоритост.

Когато Кристиан Барнард, южноафрикански хирург, трансплантира първото човешко сърце през декември 1967 година, до тогава тлеещото съревнование сред двама хирурзи избухва в пламъци.

 M.D. Denton Cooley with a medical student in March 2015

Дентън Кули

Кули, който по-рано загърбва устройствата за сърдечна помощ (като някогашен чиновник в лабораторията на ДеБейки), ненадейно демонстрира интерес към тях. Той се сплотява с аржентинския хирург и откривател Доминго Лиота, който е отчаян от дълбоката липса на интерес от страна на ДеБейки към изкуственото сърце, което е нает да създаде точно в неговата лаборатория. (Експериментите върху телета не бяха обещаващи. Според ДеБейки животните наподобяват като „ мъртвородени “ и не оцеляват за по-дълъг интервал от време.)

Така се случва, че през 1969 година Хаскел Карп, 47-годишен чиновник на печатницата от Скоки, Илинойс, дойде в Хюстън със същата коронарна смъртна присъда, както доста други хора. Само че Кули, сходно на магьосника от Оз, му споделя, че просто има нужда от ново сърце! В случай обаче, че такова не се откри незабавно, докторът има и друга концепция, която може – евентуално – да поддържа Карп жив, до момента в който не се появи сърце за него. Така на 4 април така нареченото през днешния ден сърце на Кули-Лиота, забива в гърдите на Карп и бие в продължение на три дни, до момента в който той не получава човешко. Мъжът почива от зараза малко под два дни по-късно, а самото устройство в този момент се намира в сбирките на Националния музей на американската история на Смитсониън.

 Michael E. DeBakey

Майкъл ДеБейки

След като ДеБейки разбира за сърцето, което излиза от лабораторията му, той уволнява всички, работещи там и трансформира Дентън Кули във зложелател № 1 на хирургията, употребявайки своето въздействие, и стартира локални и национални следствия на това, което той дефинира като кражба. Макар че резултатите са скромни, по-късно Кули споделя, че продължителното съревнование (чак до гибелта на ДеБейки през 2008 г.; Кули почива през 2016 г.) спомага за превръщането на Тексаския медицински център в международен водач във войната против сърдечните болести.

И въпреки всичко, за всички достижения от 1969 година насам, към момента няма механично устройство, което изцяло да замести същинския орган. Човешкото сърце настойчиво остава стабилно на цялостна замяна и неговите физически мистерии са съвсем толкоз предизвикателни, колкото метафоричните, които ни изтезават от началото на света.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР